Computerspil

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Computerspil (tidligere også kaldet 'videospil') er en elektronisk underholdningsform, som med computerens indtog siden 1960'erne og 1970'erne har sat et stadigt større præg på den vestlige verden.

Historie

Computerspillenes historie bærer præg af en udvikling imod stadig større kompleksitet og fleksibilitet i spillene. Nutidens spil er helt anderledes uforudsigelige og 'åbne' end det var reglen for 15-20 år siden. Men der er også betydelige ligheder mellem de nyeste 3D-shootere og disse spils digitale forfædre.

Det første computerspil

Det lykkedes for første gang at gemme et program i en computer ved Cambridge University i England i 1949. Computeren blev kaldt EDSAC (en kæmpe regnemaskine med et kæmpe strømforbrug). En studerende ved universitetet, A. S. Douglas, programmerede i 1952 det kendte brætspil Kryds og Bolle på EDSAC. Der blev spillet mod computeren på et 35 x 16 display og krydser og boller placeret via en telefondrejeskive. Spillet er verdens første grafiske computer spil.

Spillet Spacewar (1962) anses almindeligvis for at være det første computerspil, der blev udbredt og populært i bredere kredse. Computere var endnu i 1960'erne forbeholdt de få. Maskinerne var enorme og var stort set kun at finde på forskningsinstitutioner eller hos militæret. Den Harvard-ansatte Stephen Russel benyttede i 1961 en computer til at udføre statistiske beregninger for ansatte på universitetet. Han og hans venner havde dog en mere flyvsk interesse; de dyrkede Edvard E. Smiths science fiction-saga Skylark. Med denne i frisk erindring konstruerede de et computerprogram, der lå milevidt fra de hidtil kendte. De skabte spillet Spacewar.

Arkadespil

Spil som Spacewar var velegnede til hurtige slag og blev grundlag for en hastigt voksende industri. Computerspillene blev indtil 1980'erne kendt som 'videospil' eller 'arkadespil', opstillet og udbredt i til formålet indrettede haller. Arkadehallerne blev ofte indrettet som et elektronisk supplement i forlystelsesparker. Eksempelvis var Tivoli i København et yndet udflugtsmål i sig selv for arkadespil, langt op i 1980'erne. Maskinerne rykkede med succeser som Space Invaders (Taito/Bally/Midway, 1978) hurtigt ind på også caféer og restauranter, hvor de hurtigt blev en indtægtskilde for enhver grillbar-ejer med respekt for sig selv.

Computerspil rykker ind i stuerne

Produktionen af interaktiv underholdning overhalede i 1980'erne filmindustrien økonomisk, men har aldrig været omgærdet af samme prestige og brede kulturelle interesse. Omkring 1980 begyndte en række alternative genrer at manifestere sig. Dette skete primært som følge af en øget satsning på det vi idag kender som spillekonsoller (som vore dages PlayStation). I 1980'erne gjorde konsolspillene (dengang kaldet video- eller TV-spil) deres entré i fritidshjem og mange private hjem. Begrebet konsolspil opstod for at adskille videospillene fra de spil, som kunne spilles ved hjælp af mikro-hjemmecomputere som Commodore 64 m.fl. som ligeledes vandt hastig udbredelse i 80'erne.

1990erne var karakteriseret ved en omfangsmæssig eksplosion. Mens konsolmarkedet i årtiets sidste halvdel var domineret af Nintendos og Sonys maskiner gjorde CD-ROM-formatet det muligt at udvikle spillenes audiovisuelle elementer uden hensyntagen til små lagermedier. Spillene blev større og mere 'fotorealistiske'. En overgang hentede spilproducenterne overordentlig megen inspiration fra filmen, men denne tendens synes (til manges glæde) at være gået i sig selv. Efterhånden har udbredelsen af personlige computere udbredt computerspil til næsten enhver husstand.

Spil via netværk

Computerspil spilles idag i høj grad på netværk. Dette kan ses som en tilbagevenden til arkadehallernes sociale element. På netcaféer kan spillerne mødes og spille mod levende modstandere. Mange spil anvender dertil internettet til eksempelvis at skabe mulighed for at spille imod andre, ukendte menneskelige modstandere og til at opbygge hele fælles online spiluniverser (som i World of Warcraft).

Piratkopiering

Internettet har også gjort det muligt at gøre spillene tilgængelige via World Wide Web eller at dele dem med andre spillere via peer-to-peer fildelingsnetværk.

Allerede i 1980'erne blomstrede piratkopieringen af computerspil, ved at skolebørn byttede spil i frikvartererne. Spillenes digitale karakter og lagermedier, som ofte var kassettebånd og senere disketter, gjorde det nemt at kopiere dem. På Kragsbjergskolen i Odense var denne tidlige 'fildeling' eksempelvis sat åbent i system, ved at spillene blev kopieret og lagt i datalokalets skuffe, hvorfra man kunne hjemlåne hele bånd med 'crackede' spil.

I løbet af 1980'erne og 1990'erne opstod en blomstrende subkultur omkring piratkopiering, hvor forskellige cracker-grupper konkurrerede om at 'komme først' med de seneste spil, og forsyne dem med deres egne logoer, tags og grafiske kunnen. Konkurrencen på grafisk og teknisk kunnen excellerede i det der i 1990'erne blev en hel selvstændig 'demo'-genre, hvor grupperne blev mere organiserede og anvendte op til adskillige disketters lagerplads udelukkende til at fremvise de mest blærede eksempler på deres formåen.

Spilgenrer

En genreopdeling er - naturligvis - en analytisk konstruktion. Genrer findes ikke ude i virkeligheden. En opdeling skal - kan - derfor ikke vurderes på sin sandhedsværdi, men udelukkende på sin hensigtsmæssighed. Kriterierne for denne opdeling i fire genrer er forskellen i succeskriterier, samt genrernes særlige baggrund og udviklingshistorie. Genrerne har således intet at gøre med hvad det enkelte spil antages at 'handle om'.

  • Actionspil - De tidligste computerspil var actionspil, tidligere også kaldet arkadespil, da denne genre især blev produceret til spilarkader, med stor fokus på hurtig maskinkraft og reaktionsevne, farverig grafik, lyd og video. Klassiske eksempler er Space Invaders (arketypen for subgenren Shoot'em ups), Donkey Kong (et klassisk Platformsspil) og senere Wolfenstein 3D og Half-Life (klassikere for 1st person shooter)
  • Adventurespil - I 1976 fødtes det første adventurespil, Adventure. Adventuregenren, også kaldet eventyrspil, var oprindeligt udelukkende tekstbaserede, og trivedes især i universitetskredse, hvor de vandt udbredelse via de første spæde versioner af internettet.
  • Strategispil - De strategiske spil har rødder i klassiske fysiske brætspil som eksempelvis skak og backgammon. Med computeren blev der tilført regnekraft, således at mennesket med eet kunne spille 'mod maskinen'. Senere tilførtes hele strategiske og grafiske universer, der udvidede spiloplevelsen. I sidste halvdel af 1980'erne fik strategispillene en renæssance med spil som SimCity (Maxis, 1987), der åbnede for spil som Civilization (Microprose, 1991) og Age of Empires-serien.
  • Simulationsspil -

Denne side er i sin oprindelige form baseret på tekst og informationer fra den danske spilportal Autofire.dk, af Jonas Heide Smith (gengivet med tilladelse af forfatteren).

Personal tools