Google

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Google er navnet på en gratis søgemaskine-tjeneste på World Wide Web, og samtidig navnet på selskabet der står bag søgetjenesten.

Navnet 'Google' kommer af det matematiske udtryk 'googol', opfundet af matematikeren Milton Sirotta. Udtrykket beskriver tallet 1 efterfulgt af 100 nuller, og blev udbredt i bogen Mathematics and the Imagination af Edward Kasner og James Newman. Google opstod som et ordspil over udtrykket, som afspejler Googles mission om at tilgængeliggøre de enorme mængder information, der er tilgængelige på internettet.

Historie

Googles søgerobot - eller søge-logaritme - blev opfundet af Googles stiftere Larry Page og Sergey Brin på et kollegieværelse ved Stanford University i september 1998. Kendskabet til Google spredtes hurtigt, og bemærkelsesværdigt uden den store markedsføring - ulig de store summer selskaber som Yahoo ofrede for at markedsføre sig selv som et 'brand'. Google's søgelogaritme var i 1998 ganske enkelt bedre - og hurtigere - end konkurrenternes, og spredtes ved anbefaling fra mund til mund.

Siden 1998 er virksomheden vokset til mere end 5.000 medarbejdere over hele verden, og nye tjenester er kommet til.

Funktionalitet

Google består i lighed med søgetjenesten Altavista m.fl. af en søgerobot, modsat et indeks, hvor mennesker indekserer websider efter bestemte kriterier - både søgetjenester som Yahoo og Jubii er oprindeligt opstået som indekser, selvom begge tjenester idag tilbyder både indekserede sider og en søgerobot.

For at tilbyde den optimale hastighed ved søgning på bestemte ord, gennemrejser Google's robotter regelmæssigt World Wide Web og gemmer 'snapshots' af de sider, den besøger. Når man som bruger søger på Google søger man derfor ikke direkte på 'internettet' men i Google's lager af gennemrejste websider.

Google som internettets omdrejningspunkt?

Google har vundet indpas som den foretrukne søgetjeneste i et omfang, der placerer selskabet centralt i udviklingen af World Wide Web. Websiders arkitektur og 'keywords' tilpasses ofte til hvor godt Google er i stand til at finde siden. En websides pagerank på Google tillægges ofte meget stor betydning i web-kredse, idet denne kan være afgørende for, om et website findes af og tiltrækker de mennesker, der søger efter de informationer eller services som websitet tilbyder. Kritikere har endvidere talt om det betænkelige i, at alverdens informationer tilgængeliggøres og indekseres efter principper i en sort boks ejet af en privat virksomhed som Google.

Googles succés har i et vist omfang også sat andre søgetjenester som f.eks. Yahoo i skyggen - til trods for, at andre tjenester idag på mange områder har nået omgangshøjde med Google's søgelogaritme.

Andre projekter

Google har som oftest befundet sig i internettets frontzoner, og arbejdet med beslægtede aktiviteter der skulle udvide forretningen. Blandt disse kan nævnes flg :

  • Google Video, et forsøg på at samle og indeksere videoklip. Som et led i disse aktiviteter købte Google i 2006 videodelings-sitet YouTube for et anseligt milliondollar-beløb.
  • Google Book Search, et projekt der indtil videre er i betaversion. Det er meningen at projektet skal indeksere og tilgængeliggøre alverdens bøger (og der allerede rigtig mange bøger indekseret, hvoraf en del kan downloades), men projektet har bl.a. mødt modstand fra den amerikanske forlagsbranche - hvilket har lagt en dæmper på ambitionerne.
  • Google AdWords og AdSense - målrettet nichemarkedsføring via nettet
  • GoogleMaps - adgang til præcise geografiske kort med satelitbilleder

Nøglepersoner

  • Eric Schmidt, bestyrelsesformand og CEO (administrerende direktør) siden 2001.
  • Larry Page, grundlægger, produktdirektør og administrerende direktør 1998-2001.
  • Sergey Brin, grundlægger, teknologidirektør
  • Marissa Mayer, VP of search product & user experience

Yderligere information

Kommentarer og analyser

Googles søgetjenester

Se også

  • Googlefight - en tjeneste, der med humoristisk sans udnytter Googles søgelogaritme til at afgøre 'kampe' imellem specifikke søgetermer.
Personal tools