Internet

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning
Forbundne computere. Et sindbillede på internettet, fra et hackertræf i Tyskland

Internet, i daglig tale internettet eller blot nettet, er en verdensomspændende, offentligt tilgængelig netværks-arkitektur for udveksling af digitale data. Internettet udgøres af tusinder mindre computer-netværk i private og offentlige institutioner verden over, der udveksler data ved hjælp af packet switching og en standardiseret protokol, Internet Protocol (IP).

Talrige transaktioner af data foretages idag ved hjælp af internettet, som f.eks. email (elektronisk post), chat, og hyperlinkede dokumenter (websider) på World Wide Web (WWW) via HTTP-protokollen (HyperText Transfer Protocol).

Indholdsfortegnelse

World Wide Web

Websider anvendes hovedsagligt til information i tekst og billeder. World Wide Web's hyperlinkede websider revolutionerede internettets organisation af information. Navngivne links og domæner (og ikke som før web'et - blot IP-adresser) gjorde det muligt at linke relevant information sammen, og dermed skabe betydnings-sammenhænge som andre end fagfolk kunne få glæde af. Det blev muligt at foretage indekseringer af internettets indhold, og at opbygge brugervenlige søgemaskiner. World Wide Web har dermed en stor andel i den kolossale vækst i udbredelsen og anvendelsen af internettet, i et omfang så web'et i daglig sprogbrug er blevet nær synonymt med 'nettet'.

Internettets arkitektur anvendes imidlertid ikke blot til websider, men også bl.a. IP-telefoni (VoIP), fildeling via FTP eller peer-to-peer (P2P) software, podcasts og streaming af lyd og video, samt til økonomiske transaktioner, der indenfor de seneste 5-10 år har gjort internettet til også en vigtig handelsplads. Mange af disse anvendelser kombineres ofte med World Wide Web.

Internettets fysiske arkitektur

Rent fysisk er internettets netværk forbundet af kabler, der er i stand til at bære de elektriske signaler, som 'trafikken' af data består af. Disse består hovedsagligt af kobber, som dermed udnytter de mange steder allerede eksisterende netværk til telefoni, som er blevet opbygget igennem det 20. århundrede. Optisk fiber er indenfor de senere år blevet et stadigt mere attraktivt alternativ til kobber, på grund af materialets større bæreevne og hastighed.

Statistik

Internetbrugere

Pr. 31. marts 2007
  • Antal internetbrugere i verden : 1.114.274.426 (16,9% af verdens befolkning)
  • Antal internetbrugere i Europa : 314.792.225 (38,9% af Europas befolkning)
  • Antal internetbrugere i Danmark : 3.762.500 (69,2% af landets befolkning - een af de højeste andele i Europa)

Heraf 462,000 bredbåndskunder (bredbånd generelt et vækstområde i Europa, med Skandinavien og Holland som førende)

Kilde : http://www.internetworldstats.com/stats.htm

Yderligere information

Personal tools