NotatWiki:Logbog

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Indholdsfortegnelse

Denne side er NotatWikis logbog. Her kan du følge opbygningen af NotatWikis interne funktionalitet, herunder installation, konfiguration, opdateringer og vedligeholdelse af MediaWiki, som NotatWiki er baseret på, implementering af nye features og funktioner, samt opdateringer af det grafiske interfaces. Altsammen fulgt af administrator-kommentarer, der supplerer de informationer der kan findes i alle de indbyggede logsider på NotatWiki.

Logbogen er opdelt efter fem emner : installation (MediaWiki opdateringer m.v.), sprog (sprogrelaterede ændringer), funktionalitet (wiki-funktionalitet, extensions m.v.), customization (lokalt ændrede filer) og rettigheder (ophavsret, brugeradgang m.v.).

Installation

MediaWiki

MediaWiki 1.4

 • NotatWiki opdateret til MediaWiki v1.4 beta3, som er nyeste version af MediaWiki softwaren. Jeg tænkte, at hvis WikiPedia kan opdatere til den nye version, så tror jeg også vi kan. Installationen ser ud til indtil videre at være forløbet problemfrit. Evt. problemer må løses idet de opstår. Derudover står at genoprette den øvrige del af vores NotatWiki customization, med layout, logo, system/menu tekster m.v.--MortenB 25. dec 2004 kl. 18:04 (CET)
 • MediaWiki v1.4 ser ud til fortsat at forløbe smertefrit. --MortenB 4. jan 2005 kl. 23:23 (CET)
 • MediaWiki v1.4 beta4 installeret. Der er ingen databaseændringer i denne version. Kun de ændrede filer er opdaterede. NotatWiki ser ud til fortsat at køre uden problemer efter opdateringen. Hvis du mod forventning løber ind i tekniske problemer, eller oplever mærkelige ting efter opdateringen, rapportér da meget gerne hændelsen på denne side eller den tilhørende notatside. --MortenB 16. jan 2005 kl. 20:16 (CET)
 • NotatWiki kører nu MediaWiki beta5 - tilsyneladende problemfrit. Beta 5 er primært en security update, og kører tilsyneladende både hurtigere og mere sikkert end tidligere updates. --MortenB 23. jan 2005 kl. 19:04 (CET)
 • NotatWiki kører nu MediaWiki 1.4.13, som er seneste stabile version af 1.4. Opdateringen ser ud til at være forløbet relativt smertefrit. --MortenB 10. jan 2006 kl. 03:43 (CET)
 • MediaWiki v.1.4.15 installeret... Det er altid 'hold på hat og briller' og med dobbelt sikkerhedsbackup af både database og filsystem, hver gang wiki'en skal opdateres! Men det ser ud til at fungere sådan nogenlunde nu - bortset fra vores Cascading Style Sheets som ser rædderligt ud, dog værst i Internet Explorer. I Firefox er det lidt bedre. Jeg valgte denne gang den beskedne (og mest sikre) løsning - at opgradere til seneste udgave af v1.4. Jeg forventer vi skal være med på v1.7 når den kommer, hvilket kommer til at kræve databaseændringer, som jeg forventer ikke bliver helt problemfrit. --MortenB 3. Jul 2006 kl. 22:50 (CEST)

MediaWiki 1.6

 • Og nu vi var igang kunne vi ligeså godt få installeret een nyere opdatering. Jeg forsøgte at installere 1.7, som er allerseneste skud på stammen, men løb ind i problemer med webinstallations-scriptet. Istedet har vi fået 1.6.7 op at køre. Der var enkelte indledende vanskeligheder fordi nogle billeder mistede MIME data (filspecifikationsdata) og derfor ikke længere vistes korrekt på sitet. Disse blev imidlertid hurtigt løst, ved at gen-uploade billederne (hvilket viste sig hurtigere end først antaget). Jeg har endnu ikke den store tekniske indsigt i om og hvordan jeg kan køre vedligeholdelses-scripts på selve serveren, hvilket kunne være praktisk. MediaWiki 1.6 har flere udvidede funktioner som også kendes fra Wikipedia, hvoraf jeg især har set frem til disse to :
  • Udvidet email-funktionalitet. Brugere kan få tilsendt emails, når deres bogmærkede sider ændres, eller der lægges beskeder på deres notatside.
  • Ny <noinclude> tag gør det muligt at arbejde mere avanceret med skabeloner og kategorier.

MediaWiki 1.7

 • Så tog vi det store spring, og det ser ud til at være lykkedes uden at nogen kom til skade. NotatWiki kører nu MW 1.7.1. Jeg venter endnu spændt på at se om der skulle dukke fejl op. Sig til hvis du falder over mærkelige ting i wikien efter opdateringen. Jeg har brugt de sidste par timer på at oversætte de væsentligste nye interface-beskeder, der er flere der mangler, men de væsentligste er vist dækkede ind. --MortenB 27. aug 2006 kl. 23:51 (CEST)

MediaWiki 1.11.2

 • Efter godt og vel en måneds nedetid, som jeg beklager dybt, har jeg fundet tid i kalenderen til at få denne opdatering på plads. Da vores host One.com besluttede at opgrade til MySQL v.5 blev jeg taget på sengen, i fuld gang med udviklingen af Kaplak. Desværre brød opdateringen til MySQL 5 wikiens funktionalitet, som har kørt MW 1.7 længe, hvilket har fungeret glimrende. Jeg har selv tidligere efterspurgt en opgradering til MySQL 5, da mange extensions kræver dette, men da de så endelig tog sig sammen til det, var det på et tidspunkt hvor andre ting trak min fulde opmærksomhed. Jeg kunne desværre ikke finde tid i kalenderen til at opgradere sitet før nu, hvorfor wikien har været offline så længe. -- MortenB  20:45, 11 May 2008 (CEST)
  • Det er noget værre lort, pga. en fejlangivelse af wikiens sprog under opdateringen ser det ud til at mange af vores custom-made interface-tekster er røget i svinget under opdateringen. Det betyder ekstra arbejde, hvadenten de skal indarbejdes fra bunden igen eller skrabes frem fra en gammel backup af databasen.
  • Billedfunktionalitet samt funktionalitet for en lang række extensions ser ud til at være smadret. Dette skulle dog være til at få op at køre, men kræver lidt gennemstøvning af nettet for opdaterede extensions osv.
  • Noget helt andet er, at Crewscut.com det seneste år har kørt på et vågeblus, hvor jeg alvorligt har overvejet wikiens fortsatte eksistensvilkår, indhold og formål. Overvejelserne har bl.a. gået på hvordan wikien fortsat kunne finansieres, og om det giver større mening at spalte aktiviteterne ud på flere uafhængige, mere emnemæssigt afgrænsede sites/tjenester. Inde i overvejelserne har også været en indlemning af Crewscut.com i Kaplaks onlinestrategi og det der bliver virksomhedens portefølje eller familie af websites/online tilstedeværelser. -- MortenB  20:56, 11 May 2008 (CEST)

PHP

 • NotatWiki kører nu med PHP 5.1 på B-ones server. PHP 5 er et krav for at kunne køre MediaWiki fra og med v1.7, så vi kan ligeså godt ændre konfigurationen samtidig med den seneste update af MediaWiki. --MortenB 8. jul 2006 kl. 21:04 (CEST)

MySQL

 • NotatWiki giver en fejlmeddelelse MySQL returnerede fejlen "1016: Can't open file: 'searchindex.MYI' (errno: 145) (localhost)". ved forsøg på at gemme ændringer af en side. Ændringerne gemmes, men fejlmeddelelsen vises istedet for besked om, at ændringerne er gemt. Fejlen skyldes formodentlig en opgradering af MySQL hos vores webudbyder, hvilket betyder at vi må fremskynde opdateringen af MediaWiki på sitet, og håbe, at dette løser problemet. Jeg vil forsøge at få softwaren opgraderet ASAP. -- MortenB  18. maj 2007 kl. 00:34 (CEST)
 • Fejlen blev rettet ved at køre SQL-forespørgslen REPAIR TABLE på den pågældende tabel, efter lidt support fra One.com og altid uundværlige Google. -- MortenB  18. maj 2007 kl. 12:44 (CEST)

Relaterede sider

Sprog

 • Hovedsprog ændres til dansk - portalen er først og fremmest et lokalt funderet netværk.
 • Er løbet ind i vanskeligheder med at ændre interface-sproget til dansk. Søger at få dem løst her julen over. --MortenB 22. dec 2004 kl. 12:09 (CET)
 • Med installationen af MediaWiki v1.4 er NotatWiki's grundsprog konfigureret til dansk. Langt de fleste interface-meddelelser og tekster er oversat til dansk, omend der stadig kan forekomme rester af engelsk tekst rundtomkring. Hvis du støder på meddelelser der endnu ikke er oversat, så gør gerne opmærksom på det på den pågældende sides notatside, eller på min notatside. --MortenB 2. jan 2005 kl. 15:47 (CET)
 • Valgfrit sprog i bruger-preferences (skal checke op på det kodemæssige, der er muligvis et patch til MediaWiki som kan bruges - hvis der ikke er, kan det evt. komme med senere versioner af softwaren).
 • Dette er implementeret i MediaWiki v1.4, som er næste version, som er lige på trapperne. Brugeren kan selv vælge sit sprog under user preferences. --MortenB 14:06, 6 Dec 2004 (CET)
 • I MediaWiki v1.4. vil internationale brugere kunne 'override' grundsproget med f.eks. engelsk, så de får et engelsksproget interface. (selvom majoriteten af indholdet på de enkelte sider stadig vil være på dansk, naturligvis) --MortenB 15:51, 20 Dec 2004 (CET)

LanguageDa.php

 • NotatWikis interne terminologi adskiller sig en smule fra den traditionelle MediaWiki terminologi. 'Talk pages' eller 'diskussionssider' kaldes for eksempel 'notatsider'. Sidetype-navnene ændres i oversigten over sidetyper i den aktuelle sprogfil. Disse gemmes ikke i databasen men hentes direkte fra languages/languageda.php.
 • Alle sprogindstillinger og internationalisering finder med MW 1.7 og frem sted direkte i databasen, så der er ingen grund til længere at bekymre sig om sprogfilerne. De anvendes kun til meddelelser, som ikke endnu er oversat i databasen. --MortenB 27. aug 2006 kl. 23:34 (CEST)

Billedsider > Filsider

 • Billedsider (med prefix'et "Billede:") er nu officielt omdøbt til Filsider (med angivelsen "Fil:"). Alle referencer a la eksempelvis [[Billede:filnavn.jpg]] er ændret til [[Fil:filnavn.jpg]]. Ændringerne er foretaget direkte i databasen, ved hjælp af SQL, af tidsbesparende hensyn. --MortenB 12. jul 2006 kl. 21:26 (CEST)

Her er de aktuelle ændringer :

NS_SPECIAL => 'Special',
NS_MAIN => ,
NS_TALK => 'Notat',
NS_USER => 'Bruger',
NS_USER_TALK => 'Bruger_notat',
NS_PROJECT => $wgMetaNamespace,
NS_PROJECT_TALK => $wgMetaNamespace.'_notat',
NS_IMAGE => 'Fil',
NS_IMAGE_TALK => 'Fil_notat',
NS_MEDIAWIKI => 'MediaWiki',
NS_MEDIAWIKI_TALK => 'MediaWiki_notat',
NS_TEMPLATE => 'Skabelon',
NS_TEMPLATE_TALK => 'Skabelon_notat',
NS_HELP => 'HjƒÂælp',
NS_HELP_TALK => 'HjƒÂælp_notat',
NS_CATEGORY => 'Tag',
NS_CATEGORY_TALK => 'Tag_notat'

Funktionalitet

Billeder

 • P.t. kan billeder ikke uploades via MediaWiki, da B-one's server (som hoster NotatWiki) kører PHP i 'safe mode'. Billeder skal istedet indtil videre sendes til undertegnede på morten@crewscut.com, og jeg sørger for at lægge dem ind. Jeg håber MediaWiki v1.4 omgår problemet (hvad noget tyder på), så alle kan uploade billeder lige så let som tekst.
 • Billeder kan nu fint uploades til serveren via MediaWiki, og billeder kan vises fint, så længe de ikke anvender MediaWikis indbyggede 'thumbnail'/zoom funktion, som forårsager en PHP fejlmeddelelse. Jeg arbejder på at få løst problemet, og hvis ikke det lykkes, håber jeg v1.4 løser problemet. Men fedt at vi kan begynde at integrere billeder på sitet.--MortenB 00:50, 20 Dec 2004 (CET)
 • Thumbnailing problem løst! Way to go, Brion Vibber! Alt virker nu tilfredsstillende :-) --MortenB 13:26, 20 Dec 2004 (CET)
 • For at rydde enhver tvivl af vejen : alle registrerede brugere kan uploade billedfiler og lignende - alle billedfunktioner virker tilfredsstillende! --MortenB 16. jan 2005 kl. 17:12 (CET)

Billedvisnings-problemer

 • Der lader til at være opstået et problem med visning af billeder i NotatWiki, ihvertfald i Internet Explorer. Billeder vises ikke, istedet vises en kryptisk kode, hvor billederne ellers ville optræde. Jeg undersøger hvorvidt problemet skyldes opsætningsfejl eller lignende hos B-one. Jeg har ikke på det seneste foretaget ændringer i selve Mediawiki-opsætningen, så jeg er uforstående overfor hvordan problemet er opstået. Jeg håber det kan løses så hurtigt som muligt. Hvis du har nogle ideer, om hvad der kan være årsagen til denne fejl, så er forslag velkomne! --MortenB 18. nov 2005 kl. 12:30 (CET)
 • Mysteriet lader til at være løst. Det er tilsyneladende en ny version af PHP, installeret på vores server af vores host, som bryder funktionaliteten i MediaWikis billedvisning/image resize og andre extensions. B-one arbejder på at løse på problemerne. Beklager de ulemper dette har for brugerne. I mellemtiden er det måske værd for os, at tænke dybt og længe over at flytte NotatWiki til et sted hvor vi har større kontrol med serverkonfiguration og den slags, samt opgradere wiki'en til seneste stabile version af softwaren, hvilket jeg formodentlig vil gøre allerede meget snart. --MortenB 19. nov 2005 kl. 15:47 (CET)
 • Nyeste stabile version af MediaWiki, v.1.4.13, har løst alle problemer med PHP-funktionaliteten, så alle billeder vises nu korrekt på siden igen. Opdateringen er for en gangs skyld forløbet smertefrit. Beklager den lange ventetid, hvor billedfunktionaliteten har været brudt. --MortenB 9. jan 2006 kl. 20:14 (CET)
 • Installationen af MediaWiki 1.6 forårsagede at en del billeder mistede deres MIME-data, dvs. oplysninger om filtype m.v. Dette betød at billederne ikke som vanligt blev vist på de sider, hvor de blev brugt. Problemet kunne løses ved at køre RebuildImages-scriptet, eller ved at uploade billederne igen. --MortenB 8. jul 2006 kl. 21:08 (CEST)

Email-notification

 • Implementering af automatisk udsendelse af email ved ændringer af sider på ens favoritliste, eller nye beskeder på ens bruger-notatside
Der findes en patch (Enotif) der implementerer denne funktion, som sandsynligvis vil blive indbygget som fast inventar i MediaWiki i kommende updates af softwaren. Jeg forsøger at implementere den eksisterende patch indtil da, når jeg får tid til at kigge på det. --MortenB 2. jan 2005 kl. 15:47 (CET)
Enotif er indbygget som standard i MW 1.6, som NotatWiki kører nu. Alle registrerede brugere kan nu bogmærke sider og få tilsendt 'reminders' når en bogmærket side ændres. En god måde at holde sig orienteret om nye emner kunne derfor være at bogmærke Opslagstavlen (samt evt. abonnere på en RSS feed af Seneste ændringer eller Nyeste sider). --MortenB 25. aug 2006 kl. 00:50 (CEST)

Fodnoter

 • En automatisk generering af fodnoter er ønskelig, for at konverteringen af akademiske tekster m.v. til NotatWiki er så lidt problematisk som mulig. NotatWiki skal med andre ord kunne tilbyde samme muligheder for henvisninger, som akademiske tekster og værker rummer.
 • Indtil MediaWiki understøtter implementering af fodnoter på mere tilfredsstillende vis end det aktuelt er tilfældet, implementeres den patch for fodnoter, som er tilgængelig på MediaWiki's bug report system, Bugzilla/Footnotes. Patch'en hacker hhv. parser.php og skin.php, og giver mulighed for automatisk nummerering og samling af fodnoter i en tekst med en relativt enkel syntaks, men skal gen-implementeres ved hver ny opdatering af softwaren. --MortenB 5. sep 2005 kl. 15:33 (CEST)
 • NotatWiki anvender nu den udbredt accepterede Cite extension, som også anvendes af Wikipedia. Se Hjælp:Fodnoter. --85.218.170.17 25. aug 2006 kl. 00:41 (CEST)

Forbedrede URL's

 • Implementering af patch, der gør URL's pæne, f.eks. http://notatwiki.dk/main_page fremfor http://notatwiki.dk/index.php?title=main_page&action.......
 • Vi kan tilsyneladende ikke bruge Apache-funktionen "mod_rewrite" på b-ones server (som er nødvendig for at kunne ændre URLs'ne), så dette må udskydes til vi skifter til en anden host, som er mere fleksibel og imødekommende (og formodentlig også dyrere).
 • Indtil da kan særlige sider eller sektioner der har behov for et alternativt, mere 'rent link' eventuelt anvende et subdomæne.--MortenB 2. jan 2005 kl. 15:47 (CET)

Linieskift i skabeloner og blockquotes

MW's skabelon-funktionalitet fjernede automatisk linieskift fra variabler inkluderet i en skabelon, f.eks. Skabelon:Quote. Fejlen opstod pga. en undtagelse i softwaren for HTML's <blockquote>-tag. Dette er nu genoprettet ved hjælp af en mindre patch af Parser.php (som forhåbentlig fremover indbygges i MW). --MortenB 8. sep 2006 kl. 00:10 (CEST)

Nye namespaces

Jeg har efter moden overvejelse oprettet to nye namespaces i NotatWiki, Blog: og Opslag:. 'Blog'-prefixet anvendes til sider med debatindlæg, progress reports og andre typer af personlige udgydelser, kommentarer og iagttagelser. 'Opslag'-prefixet anvendes til 'mere officielt' klingende nyheder om arrangementer og projekter m.v. som andre også kan bidrage til.

Fordelen ved at lægge sider af blog- og opslags-karakter i et selvstændigt namespace, er at det klart adskiller disse typer af indhold fra øvrige sider på sitet. De nye namespaces kan senere eventuelt gives selvstændig CSS. Og der kan linkes individuelt til enkelte blog-posts eller opslag, fra mange forskellige steder på sitet.

For at anvende de nye namespaces, tilføj da blot enten 'Blog:' eller 'Opslag:' før titlen, i linket til en ny side, f.eks. [[Blog:Det er for dårligt]] eller [[Opslag:Nyt fra Vestfronten]]. --MortenB 26. okt 2005 kl. 17:49 (CEST)

Relaterede sider

Customization

Categorypage.php

Et mindre hack, for at undgå at kategorisider formatteres i tre spalter. Følgende stump kode er ændret fra : return $this->columnList( $articles, $articles_start_char ); til return $this->shortList( $articles, $articles_start_char );. Alle kategorisider, uanset hvor mange artikler de indeholder, formatteres nu på en punktliste, som er mere overskuelig. --MortenB 8. apr 2006 kl. 13:43 (CEST)

Dette hack har ikke været aktivt i en rum tid. Hælder til at besværet ved at vedligeholde sådanne hacks er for stort i forhold til nytteværdien :-) -- MortenB  27. jul 2010, 19:35 (UTC)

Disclaimer link ændret

Den markerede tekst er fjernet fra skins/monobook.php. Heller ikke specielt elegant, men det fjerner linket indtil en mere permanent ændring er fundet. --MortenB 16. jan 2005 kl. 17:12 (CET)

 • - <?php if($this->data['disclaimer']) { ?><li id="f-disclaimer"><?php $this->html('disclaimer') ?></li><?php } ?>
 • 'Mediawiki:Disclaimer' er ændret i databasen til '-', hvilket fjerner disclaimer-linket fuldstændigt, og overfløddigør senere retteler. Tak for tippet til Anders Wegge Jakobsen. --MortenB 23. jan 2005 kl. 14:42 (CET)
 • NotatWiki er nu fuldt operationsdygtig under en Creative Commons licens, hvorfor Disclaimer linket nu henviser til NotatWiki:Ophavsret :-) Se Rettigheder længere nede på denne side --MortenB 8. apr 2006 kl. 13:43 (CEST)

Main.css

 • NotatWiki har nu fået et unikt grafisk design, der skal gøre sitet mere attraktivt (så attraktivt som det nu lader sig gøre indenfor rammerne af MediaWiki) og signalere en grundtone for portalens brugere. Ændringer i sitets CSS foretages indtil videre i skins/monobook/main.css via FTP, og ikke via muligheden for at tilføje CSS via databasen (hvad der nok på sigt er nemmere, men p.t. virker ret uoverskueligt). --MortenB 16. jan 2005 kl. 17:12 (CET)
 • Jeg har arbejdet med op til flere helt spritnye skins for NotatWiki, som jeg vil gøre færdige, ligeså snart specialet er ude af døren. Jeg har hygget mig med at lure, hvordan de skulle bygges op. Til forskel fra sitets 'gamle skin' som skulle modificeres for hver gang softwaren blev opdateret, og baserede sig udelukkende på monobook skin'et, vil de nye skins være bygget op fra bunden af, med helt nye grafiske designs. Jeg glæder mig til at introducere dem. --MortenB 25. aug 2006 kl. 01:01 (CEST)

Monobook.php

Titelgrafik

 • Følgende simple HTML-hack i skins/monobook.php forcerer placeringen af sidens topgrafik. Dette er ikke specielt elegant, og kan senere løses i ren CSS, men det placerer titelbjælken hvor den skal være, og fungerer i IE i 800x600 og skærmopløsninger derover. --MortenB 16. jan 2005 kl. 17:12 (CET)

+ <div align='right'><img src='crewscut.gif' style='{vertical-align=top;}' width='776' height='79' border='0'></div>

 • Titelgrafik-hack'et i monobook.php er fjernet i forbindelse med den seneste opdatering. Det falder sammen med et ønske om at hele wiki'en skal kunne 'skinnes' så uafhængigt af software-opdateringer som muligt. Hacks i kildefilerne er besværlige at have med at gøre, og indsætningen af titelgrafikken var bestemt ikke nogen elegant løsning. Istedet har jeg bygget et grundlæggende skin for sitet op fra bunden af i PHP med et tilhørende CSS. Disse vil have den fordel at 'overleve' op til flere opdateringer. --MortenB 8. jul 2006 kl. 21:17 (CEST)

Rettigheder

Ophavsret

Jeg har langt om længe fået ekspliciteret sitets side om rettigheder, NotatWiki:Ophavsret. Jeg har enerådigt lagt sitets indhold ind under en Creative Commons licens, som for det første ekspliciterer den struktur og funktionalitet, som i forvejen er indbygget i NotatWiki som wiki - og samtidig ligger i forlængelse af, og efter min mening bedst beskriver sitets formål og målsætninger. For det andet ekspliciterer siden de rettighedsforhold, som gør sig gældende for brugen af sitets indhold uden for NotatWiki. Eventuelle undtagelser fra NotatWiki's Creative Commons licens bør fremover udtrykkeligt beskrives på de sider, for hvilke de gør sig gældende. --MortenB 15. jan 2006 kl. 01:49 (CET)

Brugeradgang

Efter at have hørt Ward CunninghamWikiSym de sidste par dage, er jeg blevet overbevist om, at alle besøgende skal kunne redigere sider i wiki'en. Den åbne adgang er helt afgørende, for at besøgende så hurtigt som muligt 'opdager' hvordan en wiki adskiller sig fra andre websites. Jeg bliver selv irriteret, når jeg surfer på andre wiki'er, hvor jeg ikke gider oprette mig som bruger, men alligevel falder over småfejl og lignende, som nemt kunne rettes, men hvor arkitekturen spænder ben for generøsiteten. Det er ikke meningen med en wiki - den skal være åben.

Man skal dog stadig oprette sig som bruger, for at oprette nye sider - men det kan være denne regel også skal ryge, især da den forhindrer folk i at benytte notatsider, som der ikke er skrevet på i forvejen. Egentlig kan jeg ikke se, at den er nødvendig - selvom vi selvfølgelig stadig gerne vil tilskynde folk til at oprette sig. --MortenB 25. aug 2006 kl. 01:12 (CEST)

 • Som hermed sagt, hermed gjort. Alle kan nu redigere og oprette sider, uanset om de er oprettede som brugere eller ej! Wards ideer og hans stille, drevne facon har det med at krybe ind på een. Åbenheden i en wiki er en fantastisk vigtig ting - og det er nemt at komme til at glemme, hvor vigtig den egentlig er. Vi får se, om dette giver mere besvær med spam o.lign. og må håndtere eventuelle problemer, som de opstår. --MortenB 25. aug 2006 kl. 01:18 (CEST)

Kun oprettede brugere kan redigere sider

Hvor meget jeg end elsker de herover beskrevne tanker, så bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af de mange spam-angreb på wikien. Disse består i følgende ændringer af adgang til wikien :

 • Indskrænkning af rettigheder til redigering af wikien til allerede oprettede brugere.
 • Indskrænkning af oprettelse af nye brugere til sysops, dvs. administratorer, dvs. i praksis undertegnede.
 • Ønsker du at oprette dig som bruger, skal du fremover kontakte undertegnede pr email på f.eks. morten@crewscut.com

Årsagerne til disse drastiske skridt er flg. :

 • Crewscut.com's community er desværre slet ikke stort og stærkt nok til at modstå angrebene på egne hænder.
 • Jeg har længe ikke har kunnet overvåge wikien og eventuelle angreb på daglig basis, da mine kræfter hovedsagligt lægges i Kaplak.
 • Nogle spambots er i stand til at oprette kunstige brugerkonti i MediaWiki, hvorfor oprettelse af brugere begrænses.
 • Crewscut.com bliver på sigt omdannet til flere nye sites og vil altså ikke fortsætte i sin nuværende form.
 • Jvnfr. ovenstående ønsker jeg ikke at fortsætte med at opdatere installationen i sin nuværende form, eller p.t. at installere spamfiltre og øvrige extensions der kan modvirke spam-angrebene effektivt.

At begrænse brugeradgangen er det absolut effektive håndtag overfor spam - selvom det naturligvis byder mig inderligt imod og er imod alt hvad en wiki står for og bør være. Tilgangen af nye brugere til wikien er imidlertid i praksis ikke større, end at jeg selv kan overskue det og det tager mig kortere tid end at arbejde på mere tekniske løsninger. -- MortenB  13. okt 2008, 10:36 (CEST)

Sletning af inaktive brugerkonti

Jeg er gået igang med at slette inaktive brugerkonti fra Crewscut.coms tid. Alle konti, hvorfra der ikke er foretaget nogen brugerbidrag, og hvor der ingen udvekslinger har været af nogen art via bruger-kommentarside (udover den rituelle velkomst) slettes. Andre konti der mistænkes for ikke at være oprigtige, herunder konti der muligvis er kreeret af automatiske scripts med henblik på senere spam-angreb, slettes også.

Eller rettere : da sletninger af brugerkonti ikke er 100% muligt i MediaWiki, reduceres alle inaktive konti og konti bag tvivlsomme tilføjelser i een konto under brugernavnet Morpheus. -- MortenB  22. jun 2010, 15:35 (UTC)

Ialt 100 inaktive eller ikke-autentiske brugerkonti er slettet og eventuelle tilføjelser er tilskrevet Bruger:Morpheus. Det er første oprydning i wikiens brugerkonti siden wikiens start helt tilbage i 2004. -- MortenB  23. jun 2010, 23:05 (UTC)

Hærværk og blokeringer

Vi har aldrig i NotatWiki haft rigtigt behov for en politik overfor spam og den slags, da vi ikke har haft meget store mængder trafik. Da vores trafik imidlertid er stigende, oplever jeg hyppigere at måtte tage mig af den slags spild af min tid. For god ordens skyld vil jeg lige kort beskrive hvordan jeg generelt forholder mig overfor den slags. -- MortenB  2. okt 2007 kl. 14:13 (CEST)

 • Jeg sletter uden varsel brugerprofiler, som forekommer mistænkelige, dvs. 1) som ikke består af et menneskeligt udtaleligt navn eller alias, 2) hidrører fra en hotmailadresse el. lignende igen uden navn, og samtidig 3) ikke har foretaget meningsfulde redigeringer i wikien - eller 4) bærer andre tegn på, at de skulle stamme fra en spambot eller lignende.
 • Anonyme redigeringer med hærværkslignende indhold (såsom "pik", "kusse" og "tissemand") i en artikel som ikke relaterer til artiklens emne rulles tilbage lige så snart de opdages, og de pågældende IP-adresser blokeres i 14 dage (1 måned hvis jeg er i dårligt humør). Hvorfor ikke længere, kunne man spørge? Udelukkende i det simple pædagogiske ærinde, at der kunne gemme sig gode sjæle bag disse hærværk, der med den rette opdragelse kunne forvandles til konstruktive wiki-brugere, når de opdager at deres små drillerier ikke er så sjovt i længden. Dertil skyldes det, at blokeringen af en given IP-adresse blokerer alle mulige brugere på den givne IP-adresse. F.eks. kan hele skoler blive blokeret. Derfor ønsker jeg ikke at blokere IP-adresser i længere perioder.
 • Markant sletning af information på sider uden medfølgende forklaring rulles tilbage når det opdages, og medfører en pædagogisk advarsel. Større sletninger uden forklaring eller bidrag og omformuleringer tolereres kun så længe det kan retfærddiggøres, at der er tale om en misforståelse af wikiens funktionalitet. Sletning, som forstås som opstramning af sider og indhold, i det ærinde at rydde op i wikien er til gengæld yderst formålstjenstligt. Egentlig sletning af sider skal dog foretages af en administrator, for at siderne ikke skal kunne rulles tilbage af andre brugere.

Oprydning 2012-02-16

 • Har d.d. ryddet op i wikien efter intensivt angreb af linkspam. MediaWiki, især i mindre installationer, er ikke vanvittigt godt gearet til at imødegå angreb af sådan større kaliber. Jeg har foretaget flg. for at rydde op :
  • Alle for wikien irrelevante sider med linkspam er søgt slettede.
  • Alle linkspam-relaterede brugerkonti er slettede, og bidrag overdraget til Bruger:Morpheus
  • Desuden har jeg med hård hånd fjernet samtlige brugerkonti, hvortil der ikke var bidrag tilknyttet, herunder indhold på den tilknyttede brugerside. Hvis du har været så uheldig at miste din brugerkonto på denne baggrund, må du oprette en ny, når der åbnes for nye brugerkonti igen.
  • Har tilføjet REDIRECTs til brugerbidrag til alle brugersider uden indhold, tilhørende brugerkonti med reelle bidrag (dvs. brugerkonti som kan identificeres som tilhørende regulære bidragydere til wikien).
  • Har midlertidigt fjernet adgang til at redigere wikien for anonyme brugere, samt mulighed for oprettelse af nye brugerkonti. Der bliver åbnet for begge dele igen, når jeg har fundet tid i kalenderen til at lægge en lidt bedre CAPTCHA ind i wikien, hvilket forhåbentlig vil reducere linkspam-angreb noget i endnu en fredfyldt periode. -- MortenB  16. feb 2012, 22:23 (UTC)

Og noget om Crewscut.com's fremtid

Crewscut.com bliver - i en ikke så fjern fremtid - spaltet ud på flere forskellige undersites, med mere snævert definerede formål. Der bliver en dansksproget notatwiki, der kan rumme noter osv. af enhver slags, en dansksproget internet-trafik-wiki, samt sites om teknologi- og kolonialhistorie. Crewscut.com domænet kommer til at rumme denne wiki i sin nuværende, men stærkt udrensede form, og vil præsentere filmprojekter og netværk m.v. for Crews Cut Production. Wikien får dermed et lidt smallere sigte. De mange artikler/projekter fra undertegnedes hænder får i mange tilfælde helt egne sites og en del små indlæg overføres til min personlige, dansksprogede blog. Arbejdet vil finde sted i mindre etaper. For de af jer, som har anvendt Crewscut.com til forskellige projekter er velkomne til at fortsætte med det, eller aftale en anden løsning med mig - f.eks. en løsning hos Kaplak eller i andet regi. -- MortenB  13. okt 2008, 10:36 (CEST)

Crewscut.com er på nuværende tidspunkt blevet til NotatWiki. Crewscut.com-domænet er p.t. ved at blive flyttet til ny domæne-registrar (har herefter samlet alle undertegnedes domæner hos Joker.com). Domænet vil fremover indeholde et website om Crews Cut Production og tilknyttede filmproduktioner, som efter alt at dømme vil blive baseret på WordPress. -- MortenB  23. jun 2010, 23:13 (UTC)
Crewscut.com-domænet er nu blevet flyttet til min egen registrar (Joker.com) og dette peger på min slice hos Slicehost. Alle henvisninger til Crewscut.com videresendes p.t. ved hjælp af mod_rewrite til NotatWiki, men dette vil ikke fortsætte, når domænet på et tidspunkt tages i brug til (endnu en) WordPress-installation :-) -- MortenB  27. jul 2010, 22:49 (UTC)

Velkommen - Om NotatWiki - Forside - Alle tags - Brugere - Seneste ændringer - Populære sider - Oftest linkede sider - Logbog - Ophavsret - Testområde - FAQ - Hjælp
Personal tools