Open source

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Open source er en betegnelse for software hvor brugeren får adgang til kildekoden til computerprogrammet.

Man kan sammenligne open source med nogen som bygger et hus og får en kopi af tegningen, så hun eller han selv kan ændre på huset. Alternativet er at arkitekten alene beholder alle tegninger, så alle ændringer skal udføres af samme byggefirma. At sammenligne open source med en madopskrift kunne være en anden god analogi.

Ofte knyttes 'open source' software sammen med en licens, der tillader brugeren at modificere og måske forbedre kildekoden og at videredistribuere sit arbejde, blot det finder sted under samme licens. Free Software Foundation og Creative Commons er eksempler på organisationer, der tilbyder gratis, juridisk korrekt udformede licenser for open-source software.

MediaWiki, som NotatWiki baserer sig på, er open source software, der er frigivet under en sådan licens (GFDL).

De fleste kommercielle computerprogrammer og systemer har ikke åben kildekode, og ønsker som regel at beskytte kildekoden bedst muligt, af hensyn til piratkopiering. Her må brugeren gå tilbage til softwareproducenten med sine ønsker om forbedringer, eller undvære support. Dette er problematisk hvis leverandøren f.eks. ikke er interesseret i at lave forbedringer, er gået konkurs, eller computerprogrammet på anden måde er gået ud af kommerciel distribution. I så tilfælde er det ikke længere muligt at få support på softwaren.

Da open-source software ofte også er gratis tilgængeligt via internettet, kan det ofte være en økonomisk fordel at udskifte kommercielle systemer med open source-systemer. Den brasilianske regering valgte fornylig at skifte fra Microsoft-baserede programmer til open-source software - i hele den offentlige administration, for dermed at spare betragtelige omkostninger til kommercielle licenser.

Udbredte open source-løsninger

Denne tekst er i sin oprindelige form baseret på Piratgruppens ordbog

Personal tools