Peer-to-peer

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Peer-to-peer eller P2P beskriver et computernetværk eller netværksteknologi, som hovedsagligt baserer sig på de enkelte forbundne computeres båndbredde og funktionalitet, fremfor at koncentrere den i een eller få centrale servere ('server-klient' systemer).

P2P-netværk er dermed ofte stærkt decentrale, og har som regel den store fordel, at de kan bære langt større mængder trafik end traditionelle server-klient systemer, idet alle maskiner på netværket tager en mindre del af slæbet. P2P-netværk egner sig godt til og anvendes ofte til fildeling. Nogle fildelingssystemer er 'rene' P2P-netværk, der udelukkende fungerer imellem de enkelte maskiner koblet på systemet. Andre anvender centrale dele til at indeksere indholdet på netværket, med eksempelvis søgemekanismer, der gør det muligt at lokalisere bestemte peers, mens selve fildelingen finder sted udelukkende fra bruger til bruger.

Peer-to-peer netværk og teknologier

Der findes et utal af forskellige P2P-baserede netværk og teknologier. Napster, udviklet af Shawn Fanning var een af de første offentligt kendte P2P-tjenester. Napster blev hovedsagligt anvendt til deling af musikfiler. Senere kom andre lignende fildelings-tjenester til som WinMX, AudioGalaxy, Kazaa, Imesh m.fl. Een af de mest udbredte peer-to-peer teknologier idag er uden tvivl Bittorrent, udviklet af Bram Cohen.

Mindre kendt er det, at teknologier som eksempelvis IP-telefoni også er baseret på P2P-teknologi.

Yderligere information

Personal tools