Portable Document Format (PDF)

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Portable Document Format (PDF) er et filformat udviklet af Adobe, med det formål at bevare et dokuments grafiske udformning uafhængigt af digitale platforme. PDF-filer egner sig derfor især godt til grafisk materiale med henblik på f.eks. tryk eller lignende, da man kan være sikker på, at PDF-dokumentet ser ud på præcis samme måde hos modtageren, som på den computer, der skabte dokumentet.

PDF-formatet er et proprietært filformat (modsat åbne filformater, hvis interne strukturer er offentligt tilgængelige), som traditionelt kun kan læses ved hjælp af Adobes Acrobat Reader. Dette program er imidlertid gratis tilgængeligt - og PDF-formatet har måske bl.a. derfor vundet stor udbredelse.

Idet hensigten med PDF-filer har været at skabe et filformat der kan fungere på tværs af digitale platforme, er det ironisk, at den ikke-åbne natur af PDF-formatet; som bl.a. giver mulighed for kryptering og DRM-beskyttelse, er det, som kan skabe problemer, hvis man ønsker at anvende et PDF-dokument på digitale platforme, der ikke understøtter PDF eller Acrobat, eller på anden måde vil udnytte PDF-ressourcer på en måde, der ikke i forvejen er 'godkendt' af filens afsender. De mest almindelige DRM-beskyttelser af PDF-formatet kan imidlertid brydes ved hjælp af anden software, lettilgængelig på nettet, som f.eks. ElcomSofts PDF Password Recovery-programrække.

Open source-kontorpakken Open Office kan eksportere dokumenter direkte til PDF-format. På NotatWiki anvendes PDF primært til 'færdige tekster', dvs. dokumenter som ikke i sig selv er tiltænkt videre bearbejdelse i wikien.

Yderligere information

Personal tools