Rollespil

Fra NotatWiki
Skift til: Navigation, Søgning

Rollespil (eller 'RolePlaying Games' (RPG)), spilgenre der skaber et spilrum baseret på de 'roller' eller 'karakterer' som spillerne påtager sig i spillet. Rollespil adskiller sig dermed fra f.eks. traditionelle brætspil, der skaber et spilrum omkring et afgrænset rum på et bræt eller et bord.

Rollespillets forløb

Et rollespilsforløb vil typisk være bygget op omkring et mere eller mindre dramatisk plot, som præsenteres for spillerne af en 'gamemaster' (GM eller 'spilmester'). Plottet kan være simpelt, som f.eks. at kæmpe sig vej igennem et område (f.eks. en labyrint), besejre en drage, og finde den store skat, som dragen bevogter. Andre plots kan være så avancerede som kriminalromaner, eller lægge større vægt på opbygningen af en 'god historie'.

Det er traditionelt spillernes opgave at udfylde deres rolle i spillets plot, og 'overvinde' eller 'afdække' plottets hemmeligheder, indenfor rammerne af spilpersonernes færdigheder og spillets regelbegrænsninger. Spillet skabes imidlertid først og fremmest ved spillernes aktive indlevelse og deltagelse i opbygningen af karakterer og spilunivers, hvor rollespilsforløbet skaber et fiktivt, socialt univers. Rollespil kaldes derfor også sommetider for 'fantasispil'.

Bordrollespil og live rollespil

Blandt rollespillere skelnes ofte imellem 'bordrollespil' og 'live rollespil'. Bordrollespil er kendetegnet ved at spilforløbet udelukkende eller hovedsagligt finder sted i det fantasiunivers, der skabes af en gruppe spillere omkring et bord. Bordrollespil anvender en række hjælpemidler, der medvirker til at definere rammerne for spillet, f.eks. 'karakterark' (character sheets), der angiver spilpersoners specifikke færdigheder og karaktertræk, eller håndtegnede kort, der anvendes til at skabe en fælles referenceramme for spiluniversets fysiske udstrækning. Terninger anvendes til at afgøre specifikke regelprøvninger, f.eks. 'kampe' med væsener i spiluniverset.

Live rollespil skrinlægger ofte sådanne hjælpemidler helt, og lægger større vægt på at skabe indlevelse ved at opfordre til spillernes udklædning og udrustning, samt ved at henlægge spillets reelle rammer til lokaliteter, der mimer spiluniversets - f.eks. en skov eller et andet øde område. Live rollespil tangerer dermed f.eks. reenactment-bevægelsen, der søger at genskabe historiske begivenheder, ved en lignende indlevelse, iscenesættelse og udklædning.

Spilsystemer

Rollespillets spillerum er ofte, ligesom brætspil, afgrænset af et nærmere bestemt regelsæt eller spilsystem, der definerer spillets succéskriterier og udstikker rammerne for spillets forløb og tema. Dette gælder især de traditionelle bordrollespil, hvor der udgives talrige bøger, med beskrivelser af regelsæt, universer og væsener, samt på forhånd skrevne scenarier, der er skræddersyet det enkelte spilsystem.

Spilsystemer kan være vidt forskellige i temaer, og spænder fra fantasy-inspirerede universer (a la J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre) til hverdagsrealistiske universer, tilsat krimi-, gyser- eller science fiction-elementer. Eksempler på spilsystemer er Dungeons & Dragons, Drager og dæmoner, Call of Cthulhu, GURPS, og Cyberpunk 2020, for blot at nævne nogle få.

Personal tools